(*5*)
- 2. Yaygın Bahçe Zararlıları
- 3. Bahçe Zararlıları Iyi mi Tanımlanır?
- 4. Bahçe Zararlılarından Iyi mi Kurtuluruz
- 5. Bahçe Zararlılarından Kurtulmanın Organik Yolları
- 6. Bahçe Zararlıları Iyi mi Önlenir?
- 7. Rahatsızlık Taşıyan Bahçe Zararlıları
- Bahçe Zararlılarının Maliyeti
- 9. Bahçe Zararlılarının Çevreye Tesiri
Bahçe zararlıları büyük bir baş belası olabilir ve bununla beraber bitkilerinize ve ürünlerinize de zarar verebilirler. Bahçenizi zararlılardan korumanın yollarını arıyorsanız işte deneyebileceğiniz birkaç strateji:
-
Bahçenizi pak ve kalıntılardan uzak tutun. Bu, zararlıların bahçenize yerleşmesini engellemeye destek olacaktır.
-
Zararlılara dayanıklı bitkiler dikin. Zararlılara karşı naturel olarak kuvvetli olan fazlaca sayıda nebat vardır, bundan dolayı bu bitkileri kura çekmek salgın riskinizi azaltmanıza destek olabilir.
-
Organik haşere denetim yöntemlerini kullanın. Neem hasım, böcek ilacı sabunu yahut diatomlu toprak kullanmak şeklinde zararlıları denetim etmenin bir takım naturel yolu vardır.
-
Kimyasal pestisit kullanmanız gerekiyorsa bu tarz şeyleri dikkatli ve etiket talimatlarına müsait halde kullandığınızdan güvenli olun.
Bu stratejileri izleyerek bahçenizi zararlılardan uzak tutabilir ve verimli bir hasadın tadını çıkarabilirsiniz.
Hususiyet | Tarif |
---|---|
Bahçe Zararlıları | Bitkilere zarar verebilecek yahut rahatsızlıkları yayabilecek böcekler, kemirgenler ve öteki hayvanlar |
Bahçe Yaban Yaşamı | Bahçedeki zararlıları denetim etmeye destek olabilecek kuşlar, kurbağalar ve öteki hayvanlar |
Bahçıvanlık ipuçları | Sıhhatli bitkilerin iyi mi yetiştirileceği ve zararlıların iyi mi önleneceği hikayesinde öneriler |
Naturel Bahçecilik | Bileşik böcek ilacı yahut gübre kullanmayan bahçecilik şekilleri |
Haşere kontrolü | Bitkilere yahut yaban dünyasına zarar vermeden zararlılardan kurtuluş şekilleri |
2. Yaygın Bahçe Zararlıları
İşte en yaygın bahçe zararlılarından bazılarının sıralaması:
- Böcekler: yaprak bitleri, böcekler, tırtıllar, kulağakaçanlar, sinekler, çekirgeler, akarlar, sivrisinekler, güveler, keseli sıçanlar, tavşanlar, sümüklü böcekler, salyangozlar, örümcekler, keneler, eşekarısı ve solucanlar
- Memeliler: geyik, köstebek, köstebek, sıçan, opossum, rakun, fare, kokarca ve sincap
- Kuşlar: karatavuk, karga, güvercin, çakal, güvercin, serçe, sığırcık ve ağaçkakan
Bu zararlılar bitkilere zarar verebilir, onları yiyebilir, özsuyunu emebilir yahut üstlerine yumurta bırakabilir. Ek olarak rahatsızlıkları ve parazitleri de yayabilirler.
3. Bahçe Zararlıları Iyi mi Tanımlanır?
Zararlılar herhangi bir bahçede baş belası olabilir, sadece bitkilere de zarar verebilirler. Zararlıları tanımlayabilmek önemlidir, böylece onları denetlemek için lüzumlu adımları atabilirsiniz. Bahçe zararlılarını tarif etmek için birtakım ipuçları:
Hasar emareleri arayın. Zararlılar, yapraklardaki delikler, çiğnenmiş saplar ve solmuş yapraklar dahil olmak suretiyle bitkilere muhtelif zararlar verebilir. Bu işaretlerden herhangi birini görürseniz, bu zararlıların olduğunun iyi bir göstergesidir.
Bitkileri dikkatlice inceleyin. Bitkilerinizin yapraklarına, gövdelerine ve çiçeklerine yakından bakın. Zararlıları bizzat görebilirsiniz yahut dışkılarını yahut yumurtalarını görebilirsiniz.
Büyüteç kullanın. Neye baktığınızdan güvenli değilseniz, bir büyüteç zararlıları tanımlamanıza destek olabilir.
Bir uzmana danışın. Hala neyle yüz yüze olduğunuzdan güvenli değilseniz, yöresel bir bahçıvan yahut bir uzatma acentesi şeklinde bir uzmana danışmak iyi bir fikirdir.
Zararlıları belirledikten sonrasında onları denetlemek için adımlar atabilirsiniz. Zararlıları denetim etmenin kimyasal pestisitler, biyolojik kontroller ve kültürel kontroller dahil olmak suretiyle muhtelif değişik yolları vardır. Zararlıları denetim etmenin en iyi yolu, haşerenin türüne ve istilanın ciddiyetine bağlı olarak değişecektir.
4. Bahçe Zararlılarından Iyi mi Kurtuluruz
Bahçe zararlılarından kurtulmanın hem kimyasal bununla beraber kimyasal olmayan yöntemler de dahil olmak suretiyle muhtelif yolları vardır. Kimyasal yöntemler tipik olarak haşerelerin öldürülmesinde etken olabilen pestisitlerin kullanılmasını ihtiva eder, sadece bununla beraber çevreye ve insan sağlığına da zararı dokunan olabilirler. Tuzak kurma, elle toplama ve naturel pestisitlerin kullanılması şeklinde kimyasal olmayan yöntemler çoğu zaman daha sürdürülebilirdir ve çevreye daha azca zararlıdır.
Yaygın bahçe zararlılarından kurtulmak için birtakım hususi ipuçları:
- Yaprak bitlerini bitkilerden uzaklaştırmak için kuvvetli bir su akışı kullanın. Ek olarak onlara su ve bulaşık sabunu karışımı püskürtmeyi de deneyebilirsiniz.
- Tırtıllar için onları bitkilerden elle toplayın yahut parazitik yaban arısı şeklinde biyolojik bir denetim kullanın.
- Kulağakaçanlar için, bitkilerin dibine sürünürken onları yakalamak için dibine bir parça karton yerleştirin. Ek olarak yapışkan bir tuzak kullanmayı da deneyebilirsiniz.
- Benler için köstebek kovucu yahut tuzak kullanın.
- Tavşanlar için bahçenizin etrafına bir çit takının.
- Sincaplar için bir sincap bölmesi yahut tuzak kullanın.
Bahçe zararlılarından iyi mi kurtulacağınıza dair daha çok data için bir bahçe uzmanına yahut haşere ilaçlama şirketine danışabilirsiniz.
5. Bahçe Zararlılarından Kurtulmanın Organik Yolları
Sert kimyasallar kullanmadan bahçe zararlılarından kurtulmanın birçok naturel yolu vardır. En yaygın yöntemlerden bazıları şunlardır:
- I·lişki halinde zararlıları öldürmek için neem hasım yahut böcek ilacı sabunu kullanmak
- Zararı olan popülasyonlarını denetim etmeye destek olmak için uğur böceği ve bağcıklar şeklinde yararlı böcekleri bahçenize çekmek
- Zararlıları bahçenizden uzak tutmak için sıra örtüleri yahut yüzer sıra örtüleri şeklinde bariyerler kullanmak
- Zararlıları yemler yahut tuzaklarla yakalamak
- Bahçenizi zararlılara karşı daha azca misafirperver hale getirmek için ürün rotasyonu ve sanitasyon şeklinde kültürel kontrollerin uygulanması
Organik haşere denetim şekilleri hakkındaki daha çok data için lütfen aşağıdaki kaynaklara bakın:
6. Bahçe Zararlıları Iyi mi Önlenir?
Bahçe zararlılarının bahçenizi salgın etmesini önlemek için yapabileceğiniz birçok şey vardır. Bunlar şunları ihtiva eder:
- Bahçenizi pak ve kalıntılardan uzak tutun.
- Ölü yahut hastalıklı dalları çıkarmak için bitkilerinizi tertipli olarak budayın.
- Nemi korumaya destek olmak ve zararlıları caydırmak için bitkilerinizi malçlayın.
- Zararlıları bitkilerinizden uzak tutmak için böcek tuzakları ve kovucular kullanın.
- Zararlılara dayanıklı bitkiler dikin.
Bu ipuçlarını takip ederek bahçenizi zararlılardan uzak tutabilir ve verimli bir hasatın tadını çıkarabilirsiniz.
7. Rahatsızlık Taşıyan Bahçe Zararlıları
Bahçe zararlıları hem bitkilere bununla beraber insanlara zarar verebilecek muhtelif rahatsızlıkları taşıyabilir. Bahçe zararlılarının taşımış olduğu en yaygın hastalıklardan bazıları şunlardır:
- Külleme
- Pas
- Verticillium solgunluğu
- Fusarium isterim
- Yaprak bitleri
- Trips
- Beyaz sinekler
- Salyangoz
- Yumuşakçalar
Bahçe zararlılarının taşıyabileceği rahatsızlıkların bilincinde olmak, bunların yayılmasını önleyecek adımları atmak önemlidir. Hastalığın bahçe zararlılarından yayılmasını önlemenin yollarından bazıları şunlardır:
- İyi sanitasyon icra etmek
- Enfekte olmuş bitkilerin bahçeden uzaklaştırılması
- Dayanıklı nebat çeşitlerinin kullanılması
- Gerektiğinde pestisit ve fungisitlerin uygulanması
Bahçenize bir rahatsızlık bulaştığından şüpheleniyorsanız yardım için yöresel yayım ofisinize başvurmanız önemlidir. Hastalığı tanımlamanıza destek olabilirler ve tedavi için en iyi fiil planını önerebilirler.
Bahçe Zararlılarının Maliyeti
Bahçe zararlıları, kaybolan mahsuller, ziyan olmuş bitkiler ve haşere denetim ürün ve hizmetlerinin maliyeti açısından size fazlaca pahalıya mal olabilir. Milli Bahçecilik Donanması'ne bakılırsa, yaklaşık bir Amerikalı bahçıvan haşere kontrolüne yılda dolardan fazla harcıyor. Birtakım durumlarda bahçe zararlılarının maliyeti daha da yüksek olabilir. Örnek olarak, Davis'teki Kaliforniya Üniversitesi tarafınca meydana getirilen bir inceleme, böcek zararlılarının Kaliforniya tarımına maliyetinin 2012'de 1 milyar doların üstünde bulunduğunu ortaya çıkardı.
Bahçe zararlılarının maliyeti, haşerelerin türüne, istilanın şiddetine ve bahçenizin konumuna bağlı olarak değişim izah edebilir. Hasara niçin olabilecek en yaygın bahçe zararlılarından bazıları şunlardır:
- Yaprak bitleri, böcekler, tırtıllar, çekirgeler ve akarlar şeklinde böcekler
- Geyik, tavşan ve köstebek şeklinde memeliler
- Güvercin, serçe ve sığırcık şeklinde kuşlar
- Yılanlar ve kertenkeleler şeklinde sürüngenler
- Kurbağalar ve kurbağalar şeklinde amfibiler
Bahçe zararlılarının maliyeti, istilaları önlemek için aşağıdaki şeklinde adımlar atılarak azaltılabilir:
- Dayanıklı nebat çeşitlerinin yetiştirilmesi
- Naturel haşere denetim şekillerinin kullanılması
- Zararlıların naturel yırtıcılarının teşvik edilmesi
- Bahçenizi pak ve döküntülerden uzak tutun
Bir haşere istilasına maruz kalırsanız, ziyanı en aza indirmek için haşereleri olası olduğunca ivedi denetim dibine alacak adımları atmak önemlidir. Muhtelif haşere denetim ürünleri ve hizmetleri mevcuttur, böylece bahçeniz ve bütçeniz için en iyi seçeneği seçebilirsiniz.
9. Bahçe Zararlılarının Çevreye Tesiri
Bahçe zararlıları etraf üstünde mühim bir etkiye haiz olabilir. Bitkilere zarar vererek biyolojik çeşitliliğin kaybolmasına niçin olabilirler. Ek olarak ekosistemlere daha çok zarar verebilecek rahatsızlıkları nebat ve hayvanlara da yayabilirler. Birtakım durumlarda bahçe zararlıları, mahsulleri yok ederek yahut ziraat ürünlerinin standardını düşürerek ekonomik zarara bile niçin olabilir.
Bahçe zararlılarının çevreyi etkileyebileceği muayyen yollardan bazıları şunlardır:
- Bitkilere zarar vererek biyolojik çeşitliliğin kaybolmasına niçin olabilirler.
- Rahatsızlıkları nebat ve hayvanlara yayarak ekosistemlere daha çok zarar verebilirler.
- Mahsulleri yok ederek yahut ziraat ürünlerinin standardını düşürerek ekonomik zarara niçin olabilirler.
- Bitkilere zarar verebilecek ve rahatsızlıkların yayılmasına niçin olabilecek kemirgenler ve kuşlar şeklinde öteki zararlıları da çekebilirler.
- İnsanların bahçelerinin keyfini çıkarmasını zorlaştırabilir, bu da insanların dışarıda geçirdikleri dönemin azalmasına niçin olabilir.
Bahçe zararlılarının etraf üstündeki potansiyel etkilerinin bilincinde olmak, etkilerini en aza indirecek adımların atılması açısından önemlidir. Bu, çevreye zarar vermeden zararlıları denetlemek için ürün rotasyonu, biyolojik denetim ve mekanik olarak uzaklaştırma şeklinde entegre haşere yönetimi tekniklerinin kullanılmasını içerebilir.
Sual: En yaygın bahçe zararlıları nedir?
C: En yaygın bahçe zararlıları şunları ihtiva eder:
- Yaprak bitleri, tırtıllar, böcekler ve çekirge şeklinde böcekler
- Benler, tarla fareleri ve öteki kemirgenler
- Güvercin ve serçe şeklinde kuşlar
- Sincaplar ve öteki minik memeliler
S: Bahçe zararlılarını iyi mi tespit edebilirim?
C: Bahçe zararlılarını, varlıklarını yayınlayan aşağıdaki emarelere bakarak tanımlayabilirsiniz:
- Yapraklardaki delikler yahut çiğnenmiş saplar şeklinde bitkilerde hasar
- Dış iskeletler yahut geride kalan öteki vücut parçaları
- Ağlar yahut yuvalar
- Dışkı yahut öteki dışkılar
Sual: Bahçe zararlılarından iyi mi kurtulabilirim?
C: Bahçe zararlılarından kurtulmanın muhtelif yolları vardır:
- Pestisit kullanmak
- Zararlıları yakalamak ve ortadan kaldırmak
- Organik kovucuların kullanılması
- Organik yırtıcıları teşvik etmek
0 Yorum