Kediler, sahipleri için hem eğlence bununla beraber hayal kırıklığı deposu olabilen seslendirmeleriyle tanınırlar. Peki bu değişik sesler ne idrak etme geliyor? Kedinizin sevinçli mu, mutsuz mü, yoksa bir tek sinirlenmiş mi bulunduğunu iyi mi anlarsınız?
Bu makalede kedi seslendirmelerine daha yakından bakacağız, kedilerin çıkardığı değişik ses türlerini ve bunların her birinin ne idrak etme geldiğini keşfedeceğiz. Ek olarak kedinizin seslerini iyi mi yorumlayacağınızı ve bunlara iyi mi müsait biçimde cevap vereceğinizi de tartışacağız.
II. Kedi seslendirmeleri nedir?
Kediler birbirleriyle ve etraflarındaki dünyayla miyavlama, mırlama, tıslama ve uluma şeklinde muhtelif sesler kullanarak haberleşme kurarlar. Bu sesler, insanların konuşmayı üretmek için kullandığı organ olan gırtlak tarafınca üretilir.
Kedi seslendirmeleri çoğunlukla “tonal” olarak tanımlanır, bu da ses perdesi ve kesafet açısından farklılık gösterdiği anlama gelir. Bu, kedilerin memnuniyetten korkuya ve öfkeye kadar oldukca muhtelif duygu ve mesajları iletmesine imkan tanır.
III. Kediler niçin ses çıkarır?
Kediler aşağıdakiler de dahil olmak suretiyle muhtelif nedenlerle ses çıkarır:
- Öteki kedilerle haberleşme oluşturmak için
- İnsanlarla haberleşme oluşturmak için
- Duygularını anlatım etmek için
- Dikkat çekmek
- Kendi topraklarını korumak için çaba sarfetmek için
IV. Farklı kedi seslendirme türleri
Her biri kendi anlamı olan birçok değişik kedi seslendirme türü vardır. En yaygın kedi seslendirme türlerinden bazıları şunlardır:
- Miyavlar
- Mırıltılar
- Tıslamalar
- Uğultular
- Çığlıklar
V. Kedi seslendirmeleri iyi mi yorumlanır?
Kedi seslerini yorumlamak zor olabilir sadece kedinizin ne anlatmaya çalıştığını anlamanıza destek olacak birkaç şey arayabilirsiniz.
Evvela seslendirmenin yapıldığı bağlamı düşünün. Kediniz oyuncakla mı oynuyor? Seviniliyor mu? Kendini tehdit altında mı hissediyor?
İkinci olarak seslendirmenin perdesine ve yoğunluğuna dikkat edin. Yüksek perdeli, tiz bir miyav muhtemelen tehlike ya da öfkeyi gösterirken, alçak perdeli, gürleyen bir mırlama muhtemelen sevinç ya da mutluluğu gösterir.
En son kedinizin vücut dilini düşünün. Basit ve memnun bir kedi muhtemelen kolay bir vücut duruşuna ve yavaş, ritmik bir kuyruk sallamasına haiz olacaktır. Kendini tehdit altında ya da endişeli hisseden bir kedinin muhtemelen gerilmiş bir vücut duruşu ve süratli, sarsıntılı bir kuyruk sallaması olacaktır.
VI. Kedi seslendirmelerine iyi mi reaksiyon verilir?
Kedinizin seslendirmelerine reaksiyon verme şekliniz onun davranışları üstünde büyük bir etkiye haiz olabilir. Kedinizin seslendirmelerine pozitif bir halde cevap verirseniz, seslendirmenin dikkatinizi çekmenin etken bir yolu bulunduğunu öğrenecektir. Kedinizin seslendirmelerine negatif reaksiyon verirseniz, kedi ses çıkarmayı tamamen bırakmayı öğrenebilir.
Kedinizin seslendirmelerine pozitif bir halde cevap vermeniz için birkaç ipucu:
- Kedinizin çıkardığı seslere dikkat edin ve ne anlatmaya çalıştığını anlamaya çalışın.
- Kedinizin seslerine sakin ve yumuşak bir sesle cevap verin.
- Kediniz alaka çekmek için miyavlıyorsa, onu sevmiş olarak, onunla oynayarak ya da onunla konuşarak ona birazcık alaka gösterin.
- Şayet kediniz aç olduğu, susadığı ya da dışarı çıkması gerektiği için miyavlıyorsa onun gereksinimlerini karşılayın.
VII. Kedi seslendirmeleri hikayesinde ne süre endişelenmeli?
II. Kedi seslendirmeleri nedir?
Kedi seslendirmeleri kedilerin kendilerini anlatım etmek için kullandıkları bir haberleşme şeklidir. Öteki kedilerle, insanlarla ve çevrelerindeki çevreyle haberleşme oluşturmak için seslendirmeleri kullanabilirler.
Kedi seslendirmeleri iki ana kategoriye ayrılabilir:
- Tür içi seslendirmeler: Kedilerin öteki kedilerle haberleşme oluşturmak için kullandıkları seslendirmelerdir.
- Türler arası seslendirmeler: Kedilerin insanlarla ve öteki hayvanlarla haberleşme oluşturmak için kullandıkları seslendirmelerdir.
Tür içi seslendirmeler şunları ihtiva eder:
- Miyavlar
- Mırıltılar
- Tıslamalar
- Uğultular
- Çığlıklar
Türler arası seslendirmeler şunları ihtiva eder:
- Kafa sallama
- Kuyruk sallama
- Kulak fiskeleme
- Göz açıp kapayıncaya kadar bakma
Kedi seslendirmeleri karmaşa ve incelikli bir haberleşme şeklidir. Kedilerin kullandığı değişik ses türlerini anlayarak kedilerimizin bizlere ne söylemeye çalıştığını daha iyi anlayabiliriz.
III. Kediler niçin ses çıkarır?
Kedilerin ses çıkarmasının birçok sebebi vardır. En yaygın nedenlerden bazıları şunlardır:
- Öteki kedilerle haberleşme oluşturmak için
- İnsanlarla haberleşme oluşturmak için
- Duygularını anlatım etmek için
- Dikkat çekmek için
- Stresi azaltmak için
Kediler birbirleriyle muhtelif şekillerde haberleşme oluşturmak için seslendirmeleri kullanırlar. Duygularını anlatım etmek için miyavlayabilir, mırıldanabilir, cıvıldayabilir ya da hırlayabilirler. Ek olarak haberleşme oluşturmak için sırtlarını bükmek ya da kuyruklarını seğirtmek şeklinde vücut dillerini de kullanabilirler.
Kediler ek olarak insanlarla haberleşme oluşturmak için seslendirmeleri kullanır. Dikkatimizi çekmek, yemek ya da su istemek ya da şefkat işaret etmek için miyavlayabilirler. Ek olarak memnun ya da sevinçli olduklarını işaret etmek için mırıldanabilirler.
Kedilerin sesleri hem de onların duygularını anlatım etmelerinin bir yolu da olabilir. Sevinçli olduklarında mırıldanabilir ya da miyavlayabilirler. Sinirlendiklerinde ya da korktuklarında hırlayabilir ya da tıslayabilirler. Acı çektiklerinde miyavlayabilir ya da ağlayabilirler.
En son kediler stresi azaltmak için ses çıkarabilirler. Stresli hissettiklerinde miyavlayabilir ya da miyavlayabilirler. Ek olarak kendilerini sakinleştirmek için mırıldanabilirler.
IV. Farklı kedi seslendirme türleri
Kediler birbirleriyle ve insanlarla muhtelif seslendirmeler kullanarak haberleşme kurarlar. Bu seslendirmeler dört ana türe ayrılabilir:
- Miyavlar kedi seslendirmesinin en yaygın türüdür. Saadet, sevinç, hiddet, tehlike ve acı şeklinde oldukca muhtelif duyguları anlatım etmek için kullanılabilirler.
- Mırıltılar hoşnutluğun ve mutluluğun işaretidir. Kediler kolay olduklarında, memnun olduklarında ya da sevildikleri süre mırıldanırlar.
- Tıslamalar saldırganlık ya da tehlike emaresidir. Kediler tehdit edildiklerinde ya da korktuklarında tıslarlar.
- Uğultular acı ya da sorun emaresidir. Kediler yaralandıklarında, korktuklarında ya da acı çektiklerinde ulumaya başlarlar.
Her kedinin kendine has seslendirmeleri vardır ve muayyen bir seslendirmenin anlamı, kullanıldığı bağlama nazaran değişebilir. Sadece değişik kedi seslendirme türlerini anlayarak kedinizin ne anlatmaya çalıştığını daha iyi anlayabilirsiniz.
V. Kedi seslendirmeleri iyi mi yorumlanır?
Kedi seslendirmeleri muhtelif şekillerde yorumlanabilir. Kedinizin seslerini iyi mi yorumlayacağınıza dair birtakım ipuçları:
- Miyavlar. Miyavlamalar en yaygın kedi seslendirmelerinden biridir. Saadet, sevinç, tehlike ya da hiddet şeklinde muhtelif duyguları anlatım etmek için kullanılabilirler.
- Mırıltı. Mırıldamak, sevinç ve saadet emaresidir. Kediler kolay olduklarında, memnun olduklarında ya da sevildikleri süre mırıldanırlar.
- Uğultular. Uğultular çoğu zaman acıyı, korkuyu ya da öfkeyi anlatım etmek için kullanılır.
- Tıslamalar. Tıslamalar saldırganlığın ya da korkunun bir işaretidir. Kediler tehdit edildiklerinde ya da korktuklarında tıslayacaklardır.
- Çığlıklar. Çığlıklar çoğu zaman aşırı acıyı ya da korkuyu anlatım etmek için kullanılır.
Bütün kedi seslendirmelerinin aynı idrak etme haiz olmadığını unutmamak önemlidir. Seslendirmenin yapıldığı kontekst muazzam olabilir. Sözgelişi, dostane bir halde meydana getirilen bir miyavlamanın, tehlike dolu bir halde meydana getirilen bir miyavlamadan değişik bir anlamı olması muhtemeldir.
Kedinizin ne anlatmaya çalıştığından güvenli değilseniz bir veterinere ya da hayvan alışkanlık uzmanına danışmak en iyisidir. Kedinizin seslerini yorumlamanıza ve kedinizin neye ihtiyacı bulunduğunu anlamanıza destek olabilirler.
II. Kedi seslendirmeleri nedir?
Kedi seslendirmeleri, kedilerin duygularını, gereksinimlerini ve isteklerini anlatım etmek için kullandıkları bir haberleşme şeklidir. Öteki kedilerle, insanlarla ve hatta öteki hayvanlarla haberleşme oluşturmak için kullanılabilirler.
Kedi seslendirmeleri iki ana kategoriye ayrılabilir:
- Tür içi seslendirmeler kedilerin öteki kedilerle haberleşme oluşturmak için kullandıkları seslerdir. Bu sesler içinde miyavlamalar, mırlamalar, cıvıltılar, triller ve tıslamalar bulunur.
- Türler arası seslendirmeler kedilerin insanlarla ve öteki hayvanlarla haberleşme oluşturmak için kullandıkları seslerdir. Bu sesler hırıltıları, uğultuları ve çığlıkları ihtiva eder.
Kedi seslendirmeleri karmaşa ve incelikli bir haberleşme biçimidir. Kedilerin kullandığı değişik ses türlerini anlayarak kedinizi daha iyi anlayabilir ve onunla daha etken haberleşme kurabilirsiniz.
VII. Kedi seslendirmeleri hikayesinde ne süre endişelenmeli?
Kedinizin çıkardığı seslerden endişelenmeniz ihtiyaç duyulan birkaç konum vardır. Şayet kediniz:
- Aşırı ağlamak ya da miyavlamak
- Yüksek perdeden, delici bir feryat atmak
- Feryat atmak ya da uğultu
- Gırtlaktan ya da guruldayan bir ses çıkarmak
- Hırıltı ya da öksürük
- Yüksek sesle horlamak
Kedinizde bu belirtilerden herhangi biri var ise, herhangi bir tıbbi problemi dışlamak için onu veterinere götürmeniz önemlidir.
Kedi seslendirmeleri iyi mi durdurulur
Kedinizin ses çıkarmasını engellemek için yapabileceğiniz birkaç şey var.
- ilk başlarda, seslendirmelere neyin sebep bulunduğunu belirlemeye çalışın. Kediniz sıkıldı mı? Aç? Acı içerisinde? Seslendirmelere neyin sebep bulunduğunu öğrendikten sonrasında problemi çözmeye başlayabilirsiniz.
- Kediniz sıkılıyorsa ona oyuncaklar, tırmalama direkleri ya da kedi ağaçları şeklinde daha teşvik edici aktiviteler sağlamaya çalışın.
- Kediniz açsa, daima yiyeceğe erişebildiğinden güvenli olun.
- Kediniz acı çekiyorsa herhangi bir tıbbi problemi dışlamak için onu veterinere götürün.
- Şayet bütün bu tarz şeyleri denediyseniz ve kediniz hala ses çıkarıyorsa bir alışkanlık uzmanına danışmanız gerekebilir.
Kedilerin fert bulunduğunu ve bir kedi için işe yarayan şeyin başka bir kedi için işe yaramayabileceğini unutmamak önemlidir. Sabırlı ve ısrar eden olun; sonucunda kedinizin ses çıkarmasını engellemenin bir yolunu bulacaksınız.
Kedi seslendirmeleri karmaşa ve incelikli bir haberleşme şeklidir. Kedinizin çıkardığı değişik ses türlerini anlayarak ne anlatmaya çalıştığını daha iyi anlayabilirsiniz. Bu, kedi arkadaşınızla daha kuvvetli bir ilişki kurmanıza ve onun ihtiyaçlarının karşılandığından güvenli olmanıza destek olabilir.
Kedinizin seslendirmeleriyle alakalı endişeleriniz var ise, herhangi bir tıbbi problemi dışlamak için bir veterinere danışmak daima en iyisidir.
Sual: Bir kedinin miyavlaması ne anlamına gelir?
C: Bir kedinin miyavlamasının birçok değişik sebebi vardır. En yaygın nedenlerden bazıları şunlardır:
- Dikkat çekmek için
- Açlığı ya da susuzluğu iletmek için
- Acıyı ya da rahatsızlığı anlatım etmek için
- Bir kişiyi ya da başka bir hayvanı selamlamak
- Heyecanı ya da mutluluğu işaret etmek için
Sual: Bir kedinin mırlaması ne anlamına gelir?
C: Bir kedi mırıldandığında bu çoğu zaman hoşnutluğun ya da mutluluğun bir işaretidir. Sadece kediler stresli olduklarında ya da acı çektiklerinde de mırlayabilirler.
Sual: Bir kedinin uluması ne anlamına gelir?
C: Uğultu, kedilerin çoğu zaman acı çektiklerinde, korktuklarında ya da tedirgin olduklarında çıkardıkları yüksek, tiz bir sestir.
0 Yorum